Jak wybrać najlepszą kawę?

2019-05-14

Nie wyobrażasz sobie poranka bez kilku łyków ciemnego płynu, który pobudza cię do życia. Lubisz sięgnąć po nią między obowiązkami, a spotkania z przyjaciółmi bez kawy po prostu nie istnieją. Doskonale cię rozumiemy - dla nas świat bez kawy również mógłby nie istnieć. Jak jednak wybrać tę najlepszą? Co sprawia, że kawa jest naprawdę dobra? Zanim wpiszesz w okienko wyszukiwarki internetowej hasło “ranking kaw mielonych https://arcyciekawa.pl/arcyciekawy-ranking-kaw/“ dowiedz się, na co zwracać szczególną uwagę.






Arabika czy robusta?

Kiedy szukasz kawy dla siebie i przeglądasz wszystko, co znalazłeś pod hasłem “ranking kaw mielonych” w Internecie, z pewnością twoją uwagę przykuł niejeden raz napis “100% arabica”. Co to właściwie znaczy? Producenci zapewniają, że taka kawa jest najlepsza, ale czy to prawda?

Przede wszystkim musisz wiedzieć, że uprawa kawy opiera się na dwóch różnych gatunkach ziaren: arabice i robuście. Główna różnica polega na tym, że arabika jest szlachetniejsza i nieco trudniejsza w uprawie od robusty, przez co jest też droższa. Pozostałe różnice to smak, aromat i zawartość kofeiny. Co prawda na finalny smak kawy wpływają również warunki przyrodnicze, w tym również klimat, ale smak swoje źródło ma właśnie w gatunku. Arabika ma o około 60% więcej olejków zapachowych - espresso jest więc gęste i oleiste, a w smaku wyczuwalna będzie - w zależności od odmiany - słodycz, gorycz lub kwaskowatość.

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to, czy arabika jest lepsze. Przede wszystkim - smak to kwestia indywidualna. Poza tym, wszystko zależy od tego, na ile umiejętnie parzysz swoją kawę i w jakich rodzajach kawy gustujesz. Takich informacji nie znajdziesz pod hasłem “ranking kaw mielonych” - nie ma innej możliwości ustalenia niż spróbowanie różnych mieszanek, nie tylko 100% arabiki.






Co to znaczy, że kawa musi być świeża?

Jeśli wpisałeś już w google hasło “ranking mielonych kaw”, z pewnością doszedłeś do hasła o świeżości kawy. Okazuje się, że to naprawdę istotny aspekt, który należy wziąć pod uwagę podczas jej wybierania. Okazuje się, że nawet w najbardziej szczelnie zamkniętym pojemniku, możesz stracić z biegiem czasu wiele walorów smakowych i zapachowych. Dlatego właśnie, niezależnie od tego, gdzie kupujesz swoją kawę i do jakichkolwiek wniosków doszedłeś podczas przeglądania wyników spod hasła “ranking kaw mielonych”, zawsze sprawdzaj datę wypalenia kawy. Jednocześnie stroń od producentów, którzy taką informację przed tobą ukrywają.

Świeża kawa to taka, której wypalenie odbyło się nie dalej niż 2 lata temu. Oczywiście, to nie jest sztywna reguła, bo są również kawy, które zachowują świeżość aż 36 miesięcy, a są takie, które należy spożyć w ciągu 6 miesięcy. Nie popadaj w żadne skrajności - kupuj świeżą kawę, ale nie wpadaj w panikę, jeśli od jej wypalenia minął rok. Przeglądając wyniki spod hasła “ranking kaw mielonych” sprawdź dokładnie informacje o kawie - niektóre bowiem nabierają wszystkich walorów smakowych dopiero po upływie kilku miesięcy od spakowania!